1 Aralık 2015 Salı

PARABEN

Bugün size çok önemli bir konuyu paylaşmak istiyorum. Günlük hayatımızın içinde olan bir kimyasal madde'den bahsedeceğim. Günlük hayatta kullandığımız birçok kozmetik ürünler,ilaçlar, cilt bakım ürünleri, gıdalar ve temizlik ürünleri paraben içermektedir.

PARABEN ; kimyasal olarak parabenler p-hidroki benzoik asidin esterleridir. Gıda , ilaç ve kozmetik sektöründe yaygın bir şekilde kullanılan koruyucu bir kimyasal maddedir. Kozmetik ürünlerinde propylparaben, methylparaben ve buthylparaben birlikte kullanılır. Ürünlerin içinde birden fazla paraben kullanılmaktadır. Mikroorganizmaların geniş alanlarına karşı koruyuculuğu sağlamak için diğer koruyucu tipleri ile birlikte kullanılır. Karışımlarda kullanılan parabenlerin aktivasyonu, koruyucunun aktivasyon süresini artırır.



Şampuan, saç kremi, tonik, nemlendirici, bronzlaştırıcı kremler, deodorant, tıraş losyonu, parfüm gibi günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir çok ürünün içeriğinde bulunmaktadır. Yaygın kullanılmasındaki en temel sebep düşük maliyetli olmasıdır. Vücudumuza zararlı olan bir maddedir. Deride egzama gibi tahriş ve alerjik tepkimelere neden olurlar. Uygulandığı yerin yüzeyinde kalmamakla birlikte cildimize, dokularımıza, kan ve idrarımıza dahi geçtiği klinik olarak tespit edilmiştir. Öyle ki; meme kanserine yakalanan hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda, tümörler üzerinde doku başına 20 nanogram paraben tespit edilmiştir.Ayrıca parabenler östrojeni taklit eden bir kimyasal madde olarak bilinirler. Memedeki yoğun yağ oranı vücutta bulunan toksiklerin memede birikmesine neden olmakta ve kadınlarda rastlanan en yaygın kanser türü olarak ''meme kanseri'' dikkat çekiyor. Meme kanseri olan kadınlar baz alınarak yapılan bazı deneyler için onlardan tümör örnekleri alınmıştır. Alınan tümör örneklerinde oldukça fazla miktarda paraben olduğu tespit edilmiştir. Vücuttaki hormonal reaksiyonları artıran kimyasal bileşiklerin kullanılması özellikle de östrojen hormonu ile yükselmesi, meme kanserinin yaygınlaşmasına neden olmaktadır.
Edinburgh Üniversitesi onkoloji uzmanlarının üzerinde yaptığı bir araştırmada 20 farklı tümörün 18'inde paraben bulunduğu saptanmıştır. Yüzdeliğe vurduğumuzda bu oran %90 gibi büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük hayatta sürekli kullandığımız ve asla vazgeçmediğimiz o meşhur deodorantlar, el yüz kremleri, vücudumuza direk uyguladığımız spreyler, göğüs kanseri olma riskimizi oldukça artıyor.






PARABEN NEDEN KULLANILIR ?
Parabenler ürünlerin bozulmaya karşı daha dayanıklı olmasını sağlar ve raf ömrünü uzatmak için kullanılır.Zehirli ve toksik bir maddedir. Parabenler ürünlerin arka kısımlarında bulunan etiketlerde isim olarak hemen bilinebilir.Örneğin her hangi bir ürünün arka etiketinde, methylparaben, ethylparaben, buthylparaben veya benzylparaben ibaresi gördüğünüzde bilin ki o paraben içeriyor. Parabenler hem zehirli hemde toksit özelliği taşır.  

Dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı; Kortizon bulunan krem ve merhemlerin içerisinde de paraben bulunabilir. Paraben bulunan krem ve merhemler kronik cilt problemi olan kişilerde kullanılmaması gerekmektedir.İnsanların biliçlenmesinden dolayı bazı firmalar paraben hakkında bilgisi olanlar için parabensiz kozmetik ürünleri de satmaktadır.Ürünlerin arkasında Paraben-free yada parabensiz ibaresine dikkat edip satın almak sağlığımız açısından oldukça önemli bir davranış olacaktır.





3 yorum:

  1. teşekkürler :) Benım öyle çok dıkkat ettıgım bırsey degıl aslında cunku suan kı hayatımızda yok denılenler varoldugu bı dönemdeyız... üstelük nelerdn zarar görmüyoruz ki... yine de dıkkat edilmeli gerçekten :)
    ben bu yazıyı okumustum önceden ama ya yorumlar daha yayınlanmadı ya da yazamadan ya da gönderemeden bı sorun oldu bılemıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yorumunuz yeni gördüm.Çok dikkat edilmesi gereken bir konu bazen aldığımız ürünlerin içeriklerine bakmadan alıyoruz ama ben artık dikkat etmeye çalışıyorum :)

      Sil
    2. kesinlikle dıkkat etmek gereklı ama nereye kadar :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...